Paslanmaz Çelik Nasıl Yapılır

Paslanmaz Çelik Nasıl Yapılır
Mükemmel korozyon direnci için paslanmaz çelik bilinmektedir. Modern yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır ve ağır sanayi, mimarlık, otomotiv üretimi, cerrahi ve diş hekimliği gibi çeşitli uygulamalarda kullanılır .
AOD (argon oksijen dekarburizasyonu) ve VOD (vakumlu oksijen dekarburizasyonu) gelişimini gören 1950’li ve 1960’lı yıllara kadar, paslanmaz çelik üretme işlemleri yavaş ve pahalıydı. Ancak, bu iki gelişme paslanmaz çelik üretiminde devrim yarattı ve hammadde maliyetlerini önemli ölçüde düşürdü, verimliliği arttırdı ve kaliteyi arttırdı. Bu, 1970’lerden günümüze kadar çelik üretiminin çarpıcı bir şekilde büyümesine yol açtı.
Krom, paslanmaz çelik üretimi için elzemdir; Aslında uygulanabilir bir alternatif yok. Krom, paslanmaz çeliğe korozyon direncini veren sert, korozyona dayanıklı bir geçiş elemanıdır. Genel olarak, krom içeriği ne kadar yüksek olursa, çelik o kadar korozyona dayanıklıdır.
Üretim süreci
Erime
Hammaddeler bir elektrik ark ocağında birlikte eritilir. Metal eriyene kadar 8 ila 12 saat sürebilir.
Karbon İçeriğinin Kaldırılması
Bir sonraki aşama, fazla karbonu çıkarmaktır. Bu, erimiş metali bir AOD (Argon Oxygen Decarburization) dönüştürücüsünde işleyerek yapılır. Dönüştürücü, bir oksijen-argon karışımı enjekte ederek karbonu azaltır. Bu aşamada, AOD dönüştürücüye nikel ve molibden gibi başka alaşım elementleri eklenebilir.
Alternatif olarak, çok düşük bir karbon içeriği gerektiğinde bir VOD (Vakum Oksijen Decarburization) dönüştürücü kullanılabilir.
Sıcak haddeleme, çeliğin yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerindeki bir sıcaklıkta meydana gelir. Kesin sıcaklık istenen paslanmaz çelik  derecesine bağlıdır. Çelik formlar ısıtılır ve yüksek silindirlerden geçirilir. Bloom ve kütük çubuk ve tel şeklinde oluşur. Levhalar plaka, şerit ve tabaka halinde oluşturulur.
Soğuk haddeleme, son derece hassas boyutların veya çekici bir sonlamanın gerekli olduğu yerlerde kullanılır. İşlem çeliğin yeniden kristalleşme sıcaklığının altında gerçekleşir. Soğuk haddeleme, küçük çaplı rulolar ve bir dizi destekleyici rulo kullanılarak gerçekleştirilir. Bu işlem, geliştirilmiş yüzeylere sahip geniş tabakaların üretimine izin verir.
Tavlama işlemi paslanmaz çelik  üzerinde terazi oluşmasına neden olur. Bu teraziler çeliğin nitrik-hidroflorik asit içinde yıkanmasını içeren dekapaj kullanılarak sıklıkla çıkarılır. Elektro temizleme, teraziyi çıkarmak için elektrik akımı kullanan alternatif bir yöntemdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Paslanmaz Çelik Fiyatları

Paslanmaz çelik nedir?

Paslanmaz çelik hasır özellikleri